Arany Mária készített velem interjút
Arany Mária készített velem interjút

Arany Mária készített velem interjút

Kedves Csoporttagok!
A következő interjúm egy különleges íróról és a különleges könyveiről szól.
Olvassátok szeretettel.

Bert Miller – író

  1. Köszönöm, hogy elfogadtad a meghívásomat. Mesélnél nekünk magadról?
    Szívesen! Végzettségemre nézve református lelkész vagyok, de jelenleg civil hivatásban dolgozom, a szociális ágazatban. 45 éves vagyok, nős, egy négy éves kisfiú, és egy egy éves gyönyörű kislány édesapja.
  2. A családodban volt valaki, aki írói pályán dolgozott?
    Nem, én vagyok az első, aki regényírásba kezdett.
  3. Honnan jött az írói neved?
    Az írói álnevem az állampolgári – Molnár Csaba Bertalan – nevem fordítása a vezetéknevem és a második keresztnevem becézett alakjának felhasználásával.
  4. Melyik híres író vagy híres ember munkássága van hatással rád, esetleg az írásaidra?
    A hazai szerzők közül Gabriel Wolf munkásságát mindig is figyelemmel kísértem, tiszteltem, tetszik az az egyedi írásmód, ahogy alkot. A külföldi írók közül Frank Peretti az, akinek a munkássága legjobban inspirál. Keresztény író, csakúgy, mint én, de leginkább horrorban és thrillerben alkot, úgy, hogy az egy nem hívő embernek is szórakoztató és lebilincselő. A hívő ember pedig megtalálja benne a plusz üzenetet. A keresztény szórakoztató irodalomnak ez az újragondolása fűződik Frank Peretti nevéhez, és ez a fajta stílus vagy zsáner az, ami – egyelőre – hiányzik a hazai irodalmi palettáról. Persze most még, pályafutásom elején nem állíthatom, hogy én leszek a “magyar Frank Peretti”, de arra fogok törekedni, hogy ez a zsáner a hazai irodalomban az én nevemhez fűződjön majd.
  5. Mikor kezdtél el könyvet írni?
    Nem régen, tavaly novemberben.
  6. Szeretném, ha írnál nekünk a megjelent könyveidről!
    Eddig két munkám jelent meg. Az egyik “A menedék”, a másik, amely annak előzménye, “A felemelkedés”. Mindkettő kisregény, “A menedék” önálló ekönyv-ben jelent meg, “A felemelkedés” pedig “Az utolsó” című sci-fi antológia első kötetében, mindkettő az Arte Tenebrarum kiadónál.
  7. “Élvezettel és szinte gyermeki izgalommal olvastam, hiszen kíváncsi voltam a karakterek úgynevezett előző életére, amikor konkrétan minden elkezdődött. Magamtól biztos nem jutott volna eszembe, hogy elolvassam, hiszen távol állt tőlem a műfaj, de hálás köszönettel tartozom a szerzőnek azért, mert megszabadított ettől a gátlásomtól.”- írta egyik olvasód A felemelkedés c. kisregényedről. Mit lehet tudni erről az alkotásról, hogyan született meg? Mi vagy ki inspirált a kisregény megírására?
    Gabriel Wolffal, vagyis Farkas Gáborral, az Arte Tenebrarum kiadó főszerkesztőjével már korábban kerültem először olvasó-író kapcsolatba, majd barátok lettünk. Ő biztatott, hogy pályázzak egy írással “Az utolsó” című sci-fi antológiába. Így született meg “A felemelkedés” amely annyira tetszett a főszerkesztő úrnak, hogy biztatott a folytatás megírására. Ez lett “A menedék”.
  8. Mit lehet tudni Az utolsó rend c. trilógiáról? Mesélnél róla nekünk?
    Az utolsó rend története apokaliptikus sci-fi, ha úgy tetszik, egy disztópia, amely a bibliai apokalipszis talaján áll, az a nagyobb kerete, de azt rugalmasan kezelve egy izgalmas történetet akar elmesélni. Ennek az első része “A menedék”, a második része a hamarosan megjelenő “Az örökség”, a harmadik rész pedig “A pápa” című kisregény lesz. Ezek egyenként csak digitálisan, ekönyv-sorozat formájában jelennek meg, és a három rész egy kötetben alkot majd egy teljes regényt “Az utolsó rend” címmel. Ez már háromféle nyomtatott verzióban is kapható lesz, előreláthatóan júliusban.
  9. Melyik rész kapható e-könyvben?
    Egyelőre csak “A menedék” illetve “Az utolsó” című antológia részeként “A felemelkedés” mind ebook-ban, mind nyomtatott változatban kapható. Hamarosan megjelenik “Az örökség” és “A pápa” ebook-ban, majd a teljes regény ebook-ban is, és nyomtatott változatban is.
  10. Egyáltalán mi ihletett, inspirált téged arra, hogy ilyen jellegű könyveket írjál? A foglalkozásodra tekintettel nem volt negatív hatással? Hogyan fogadta a családod, amikor belefogtál ebbe a műfajba?
    Amint említettem, egy sci-fi antológiába pályáztam először, tehát a műfaj adott volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekem pont ez lenne a zsánerem, vagy hogy épp ne írnék más műfajban. Őszre tervezem például megjelentetni “Az elátkozott egyházmegye” című művemet, amely egy thriller-regény lesz.
    A hivatásomat tekinve: egyáltalán nem volt rá negatív hatással. A családom is örült neki, és elfogadták, hogy a szabadidőm egy bizonyos részét írással töltöm.
  11. Mi alapján írod a regényeidet?
    Alapvetően három dolog van rám inspiráló hatással: egyrészt a lelkiállapotom, másrészt a külvilág történései, harmadrészt az a közeg, amely egy egyedi létnek mondható, a hívő lét állapota. Bizony, sokszor előfordul, hogy az engem körülvevő közeg változásaival változik a cselekmény, és ha én változom, változik egy bizonyos karakter is.
  12. Ha valaki szeretné megvásárolni a könyveidet, hol tud hozzá jutni?
    Számos helyen, a legismertebb webáruházakban, mint például a Líra, Libri, vagy éppen a Bookline. De legegyszerűbben és legolcsóbban kiadóm, Az Arte Tenebrarum webáruházában.
    13.Van-e olyan idézet, amire sokat gondolsz, ami szerint az életedet próbálod élni?
    Igen, egy bibliai ige: “Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet” (Péld 14,12).
  13. Mi volt a legnagyobb ajándék, amit valaha kaptál?
    A kisfiam és a kislányom.
  14. Köszönöm szépen, hogy megismerhettünk téged. További sok sikert kívánok neked az írásaidhoz!
    Köszönöm, hasonló jókat kívánok én is neked!

Az interjú eredeti elérhetősége az írónő facebook csopotjában.

Vélemény, hozzászólás?