Dancs Imre – A ProgramozΩ
Dancs Imre – A ProgramozΩ

Dancs Imre – A ProgramozΩ

A könyv egészen véletlenül került elém, de nem bántam meg, hogy megvettem.

Persze vannak negatívumai. A szöveg például következetes központozási hibákkal van tele, a párbeszédekben a mondatok elejéről rendre elmaradnak a gondolatjelek, ez következésképpen nagyon nehézzé teszi a dialógusok követését. Viszonylag sok benne az elütés is. Szóismétlések nem jellemzőek, de előfordulnak.

Mindezek ellenére a könyv zseniális!

Innentől spoiler lehetséges!

Adva van egy programozó, aki létrehoz egy virtuális világot a szerverén, a benne lakó lényekkel, az ikádokkal. A program jól működik, amíg egy modul vírussá alakulva tönkre nem teszi azt.

A Programozó elhatározza, hogy rendbehozza a hibát, kerül, amibe kerül, és legalább egyeseket megment a végleges törléstől, ami a jelenlegi, cselekedeteken alapuló értékelési rendszer szerint kivétel nélkül minden egyes ikádra várna.

Ehhez “ikádalakban” be kell lépnie a rendszerbe, Dioméd néven.

Nem részletezem tovább: a történet a bibliai evangélium egészen elképesztően jó adaptációja, az ikádok világának (amely technikai fejlettsége alapján a 21. századi emberi világnak felel meg) összefüggésébe helyezve.

A regény a mi jelenlegi világunk elé tart (nem is annyira) görbe tükröt négy fronton is.

A politikai hatalom visszássága frontján, amit a regényben Mortifer, Virtualion városállam diktátor-kormányzója reprezentál, a pénzhatalom frontján, amit Mendák úr, a csaló-szélhámos-maffiózó üzletember jelenít meg, a hedonista fogyasztói társadalom frontján, amely a popsztár Dilecto és követői, rajongói képében áll előttünk, és a mágusok kasztja a maga szentélyeivel, amelyet Oriniusz főmágus karaktere jelképez. A mágusok szentélyei zseniálisan jelenítik meg egyszerre mind a karizmatikus “bizniszegyházak” híveiktől szellemi nyomással javaikat kicsaló, zsaroló magatartását, mind a hagyományos felekezetek, a mindenkori birodalmi érdekeket kiszolgáló, gyakran háborúkat propagáló képét.

Ahogy az események kibontakoznak, magunkba nézve szembesülhetünk azzal a szomorú igazsággal, hogy ha jelenlegi világunkban öltene testet a Messiás, mi is keresztre juttatnánk.

A mai, minden igazságot relativizáló világ természetét tökéletesen adják vissza a Dioméddel interjút készítő riporternőt leszidó szerkesztő szavai.

Igazság?! Nincs olyan, hogy egy igazság, hanem csak olyan van, hogy sok vélemény. És neked, kedvesem nincsen jogod hozzá, hogy bárkinek a véleményét kétségbe vond, vagy meg akard változtatni. Itt az égvilágon senkit nem érdekel az igazság, itt csak a vélemények számítanak.

reszlet a regényből

A lélektelen történelmi kereszténység kritikája, amelyet a szerző Taitasz szájába ad, rövid, lényegretörő, és igaz.

Tudod… az ikádok bemennek a szentélybe, a mágusokhoz, és Őt keresik ott. A Programozót keresik. De nem találják bent – mondta Taitasz. – Csak a mágusok vannak bent. És az, amit ők elmondtak a Programozóról, meg az, amit az ikádok gondolnak róla, az semmi.

részlet a regényből

És persze Dilecto Diomédhez intézett szavai is tökéletesen és egyszerűen fejezik ki a mai hedonista világ gondolkodásmódját.

Mindig erről a hülye lényegről pofázol. Nem értjük. És nem is fogjuk érteni. Szarunk rá! Szarunk bele a lényegedbe! Az a hülye programozód, ha létezik egyáltalán, megcsinálta ezt a nagyon elcseszett világot. Ide tett bennünket, hogy szenvedjünk. Magunkra hagyott, nem segít soha. Most pedig idejössz és még ezt a kis örömöt is el akarod tőlünk venni!

részlet a regényből

Hálás vagyok a szerzőnek azért, mert nem Jézus evangéliumi tanításait adja vissza szó szerint, hanem saját példázatokat, gondolatmeneteket alkot, amelyek mégis gyönyörűen adják vissza az eredeti jézusi tanítást, a mai korunkra szabva.

Vannak persze evangéliumi áthallások, néhol egészen zseniálisan, más összefüggésbe helyezve, mégis úgy, hogy “ül” az egész.

Hálás vagyok azért is, hogy az író nem áldozza fel a keresztet valamilyen modernebb kivégzési eszköz kedvéért.

Digitális nyelven leírva ugyan, de még a megváltás lényege is ugyanaz, mint az Újszövetségben.

Nagyon értékes részei a regénynek a Vírus – vagyis a Sátán – megjelenései, amelyek brilliáns módon írják le a Gonosz természetét és hatalmas intellektusát.

A könyv stílusa rendkívül szép, megrendítő, és megható.

Nekem nagyon szép, maradandó élményt jelentett a könyv, mindenkinek szeretettel ajánlom!

Vélemény, hozzászólás?