Ajánló Szemán Zoltán egy különleges “trilógiájához”
Ajánló Szemán Zoltán egy különleges “trilógiájához”

Ajánló Szemán Zoltán egy különleges “trilógiájához”

Szemán Zoltán nevét azt hiszem, hogy nem kell bemutatni a hazai sci-fi és fantasy rajongóknak.

Tudjuk, hogy regényei, novellái értéke bőven meghaladja azt az árat, amiért kínálja műveit. Sok sikeres alkotása ismert, ebben az ajánlóban három művét szeretném azok figyelmébe ajánlani, akik még nem ismerik őt, illetve a most ismertetésre kerülő műveit.

Ez a három mű: Az elfeledett világ, A szerződés, és az Egy az Isten című regények.

Nem csak azért választottam ezt a három művet, mert személyes kedvenceim az írótól, hanem azért is, mert ez a három regény egymással szorosan összefügg. És bár önálló könyvekként is megállják a helyüket, mégis érdemes mindhármat elolvasni.

A három sci-fi (vagy fantasy) tulajdonképpen három érdekes variáció egy izgalmas témára: a jó és a rossz, amelyek kibékíthetetlen ellenfelek, össze kell, hogy fogjanak egy még rosszabb entitás ellen, mely veszélyezteti mindhárom világot, a jó birodalmát, a rossz hatalmi területét, és az emberi világot.

Innentől spoiler lehetséges!

Az első, amire szeretnék kitérni, Az elfeledett világ.

Az elfeledett világ borítója

A három regény közül ez adja az alaptémára a legracionálisabb megközelítést. A mű mintegy “mitológiátlanítja” a jó és a rossz birodalmát, a földi világgal szinte azonos struktúrájú világokként ábrázolja, amelyek mégis relatíve “jobbak”, illetve “rosszabbak” a földi világtól. A földi világban meghalt emberek halálukkor választanak, hogy melyik világban szeretnének élni, de nincs felfedve előttük, hogy melyiket is választják. Egyesek közülük visszatérhetnek az élők világába, mint az általuk választott másik világ “ügynökei”. A jó világ vezetője Michael, a rosszé Levi. A világot teremtő entitást már több ezer éve nem érzékelte senki, nem is játszik szerepet a történésekben.

Bár a regény két főszereplője, David, a “jó világ” ügynöke, és Mary, a “rossz világ” ügynöke együttműködnek az ismeretlen hatalom, a Semmi és szürke ügynökei ellen, a háttérben egészen más játszmák folynak, a legvégén pedig kiderül, hogy nem az a rossz, akit annak gondolunk, és bizony, az úgynevezett “jó oldalnak” is vannak olyan múltbeli dolgai, amit nem szívesen rakna a kirakatba.

A regény érdekes, fordulatos, az utolsó szakaszában egy lassan kibontakozó csavarral, tetszett!

De még jobban A szerződés című regény!

A szerződés borítója

A pokol egyik tekintélyes hercege, Baal-berith, a földön tevékenykedik, és Az eladom a lelkemet kvízjáték segítségével – egy roppant trükkösen megfogalmazott szerződéssel – veszi rá az embereket, hogy adják el a lelküket neki, és az üresen maradt testet az ő egyik démonszolgája vegye át.

A Vatikán egy apácát – mint később kiderül, nem is apáca –, Rose-t és egy visszavonult démonvadászt, Michaelt küldi el az eset kivizsgálására. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyik démonja, Garwin megszökik Baal-berith-től, méghozzá az úgynevezett Köztes Világba, amelyről elég kevesen tudnak, és ahová sem angyal, sem démon nem szívesen teszi be a lábát. Ezt a világot Isten hozta létre, hogy oda száműzze Unart, az Egyszervoltot, aki még Lucifer előtt lázadt fel Isten ellen, és akinek lázadását éppen maga Lucifer verte le, akkor még Isten szolgálatában.

Unar vissza készül térni eredeti birtokára, a Földre, és mind a Mennyország, mind a Pokol erőinek össze kell fogniuk, hogy ezt megakadályozzák.

A történet mesterien van megalkotva, izgalmas, és fordulatos, a cselekmény pörgős.

Bár rokonítható Az elfeledett világgal, egy nagyon fontos különbség az, hogy a jó és a rossz oldal közötti együttműködés itt nem az alacsony szinteken, hanem úgymond mindkét oldalon a “főnökség” szintjén jön létre.

A történetnek is grandiózus tetőpontja az a jelenet, amikor Unarnak sikerül visszatérnie, és nem más, mint Michael arkangyal, és Lucifer harcolnak ellene, és győzik le, egymás oldalán!

Ebből a történetből nem hiányzik a szerelmi szál sem, ami Rose és Michael között bontakozik ki.

Ez a regény már “klasszikusabb” formában képviseli a keresztény hitet, mint keretrendszert, valamint az angelológiát és a démonológiát úgy, hogy közben mégis valami egyedit ad hozzá.

Ebben a könyvben megjelenik a Mennyország és Pokol közötti érintkezésnek, az emberek világában való mozgásuknak íratlan szabályrendszere.

A három közül – bár mindhárom történet nagyon tetszik – az Egy az Isten nyerte el legjobban a tetszésemet.

Az Egy az Isten borítója

A regény egy érdekes western-fantasy, amelynek főhőse Rakuzel, az angyalvadász démon, akit maga Belzebub, az alvilág alvezére bíz meg azzal a feladattal, hogy vizsgálja ki egy vadnyugati kisvárosban történő furcsa eseményeket. A nyomok egy olyan hatalmassághoz vezetnek, amelynek mind a Menny, mind a Pokol ellensége. Küldetése során – ezt magától Lucifertől kapja parancsba – együtt kell működnie a kisváros fiatal tiszteletesével.

A különös erő titka megdöbbentő!

A regény – A szerződéshez hasonlóan – nagyon jól mutatja be a Gonosz természetét, de legjobban az tetszik benne, ahogy Lucifert ábrázolja. Az óriási intellektusú bukott angyal, a Pokol fejedelme az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket, és egy zseniális végső csavarral lepi meg az olvasót.

A legjobban mégis az tetszett benne, hogy egy démon szemszögéből – a mű legnagyobb részében egyes szám, első személyben – mutatja be az eseményeket.

Nem hívőknek, és hívőknek egyaránt szeretettel ajánlom mindhárom könyvet, a legjobb őket egymás után elolvasni. Csak ebookban kaphatóak, és a három együtt is csak 476 ft.

Vélemény, hozzászólás?